Persoonlijk, Tips & Reisinspiratie

5x tips voor reizen als stel – deel 1

Bussen die niet rijden, geen plek meer in de accommodatie op de vroege morgen, plekken in de hitte zonder airco, supermarkten dicht terwijl je nodig iets moet halen, veel te zware backpacks en miscommunicatie. Reizen is niet alleen maar leuk en kan soms best wel stress opleveren. Tel daar de soms tekort aan slaap bij op door nachtbussen en je hebt alle ingrediënten voor een dikke ruzie of in ieder geval een flinke irritatie. Je zou bij deze beelden bijna je reis gaan annuleren. Maar niet doen! Reizen als stel is fantastisch. Samen cocktails drinken op een strand, nieuwe plekken ontdekken en culturen ervaren, een steuntje om in slaap te vallen in een nachtbus en iemand om alle indrukken mee te delen. Dus wij delen onze tips. Hoe houd je het leuk als stel op reis?

Toen wij bekend maakte dat wij samen voor vijf maanden samen gingen reizen kregen wij uiteenlopende reacties. Van mensen die een enorm romantisch plaatje in hun hoofd hadden tot aan mensen die ons waarschuwden dat we zeker weten uit elkaar zouden gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: alleen maar romantisch is het absoluut niet maar we zijn absoluut nog steeds bij elkaar! Toch is 24 uur per dag bij en met elkaar wel even andere koek dan samenwonen. En ondanks dat wij niets liever doen dan samen reizen zijn enkele tips wel handig.

Natuurlijk ligt het ook aan jullie als individuen. Maar afgaand op onze eigen ervaringen en van andere stellen die wij op reis tegenkwamen delen wij de volgende tips:

1) Schets een beeld van elkaars verwachtingen

Voor je samen op reis gaat is het handig om samen een beeld te schetsen van de reis die gaat komen. Hiermee bedoelen we niet om de reis precies uit te stippelen en alles op te schrijven wat je wilt zien maar een beeld te schetsen van elkaars verwachtingen. Niets vervelender dan er tijdens de reis achter te komen dat de één bijvoorbeeld alleen maar op slaapzalen in een hostel wilt slapen en de ander in comfortabele hotelkamers mét eigen badkamer. Dit is voornamelijk handig als je voor de eerste keer samen op reis gaat. Het zorgt ervoor dat jullie beiden die mooie reis zullen maken en teleurstellingen voorkomen kunnen worden. Ook geld is hierbij een belangrijk onderdeel. Wat willen jullie ongeveer uitgeven? Doe hiervoor onderzoek online en lees blogs. De meeste ruzies in relaties gaan over geld uitgeven dus dat wil je ook op reis voorkomen!

Een beetje tegenstrijdig wellicht maar wees ook niet te strikt. Een beeld schetsen betekend niet dat je alles ook moet vastleggen en dat alles op die manier moet gaan. Reizen betekent ook vrijheid, spontane dingen en ontdekken. Daarnaast kun je er hier thuis op een bepaalde manier over denken maar kan je mening op reis totaal anders zijn. Belangrijk is dat je een globaal beeld hebt van elkaars verwachtingen van de reis.

2) Date night!

Belangrijk om in de chaos van het reizen en de vele indrukken aandacht voor elkaar te houden. Plan daarom ook op reis regelmatig een date night. Dat lijkt misschien gek als je 24/7 bij en met elkaar bent. Maar even een avond je best voor de ander doen is meer dan leuk! Trek je slobberbroek uit en trek dat leuke jurkje aan of dat nette t-shirt (met kreukels is toegestaan). Verzin een bijzondere activiteit, ga lekker uiteten, picknicken op het strand of plan een rustig avondje met netflix. Laat jullie creativiteit de vrije loop en maak er een leuke date van.

Tip: Check voor de netflix avond van te voren of de wifi fatsoenlijk werkt anders loopt de datenight uit op een fiasco en heb je die frustratie weer!

3) Geef elkaar de ruimte

Samen op reis is fantastisch maar soms even je eigen ding op reis kunnen doen is ook fijn. Als stel vinden wij echt niet altijd hetzelfde leuk om te zien of te doen. En misschien ook gelukkig maar! Af en toe wat tijd voor je zelf op reis is ook meer dan fijn. Lees een boek, loop alleen een rondje of ga naar dat ene museum waar de ander niet heen wilt. Het is leuk om dingen samen te doen op reis maar af en toe iets apart doen van elkaar is niks mis mee. Want stiekem is het best irritant toch als jij geïnteresseerd bent in een museum en je partner al bij de uitgang staat of achter je aan loopt en non-stop loopt te klagen?

4) Sluit compromissen

Af en toe dingen alleen ondernemen is goed maar maak het ook niet te gek. Je hebt er tenslotte voor gekozen om samen op reis te gaan. Samen reizen betekent compromissen sluiten. Af en toe doen wat de ander fantastisch vind maar jij liever had overgeslagen en andersom. Dat is uiteindelijk ook liefde! En soms kom je er uiteindelijk achter dat iets wat jouw in eerste instantie verschrikkelijk leek, achteraf stiekem best wel leuk was en je niet had willen missen.

5) Leer elkaar (nog) beter kennen

Het is waar, je leert elkaar absoluut kennen op reis. Stress, een slapeloze nacht of honger zijn dingen die je soms plotseling als persoon kunnen veranderen. Je kunt heftiger reageren of gewoon een verschrikkelijke heks worden. Achter sommige dingen kom je veilig thuis in Nederland niet. Maar eenmaal in het buitenland met externe factoren en situaties wel. Zo had ik Bart nog nooit zo mega chagrijnig meegemaakt als die keer reis. En weet Bart dat ik met teveel inspanning en prikkels op een dag hij me eenmaal terug in de accommodatie even weer bij moet laten tanken door mij even met rust te laten. En het grappigste waar wij achter kwamen? Na een slapeloze nacht in een nachtbus was het het beste als wij ’s ochtends even geen beslissingen maakten samen en elkaar vooral even ons eigen ding moesten laten doen. Deden we dat niet? Dan kregen wij eindeloze discussies zonder een duidelijke reden. Belangrijk is dat je de ander kent en erachter komt hoe je als stel functioneert op sommige momenten en in bepaalde situaties.

Reizen als stel is fantastisch. Het delen van de ervaringen en belevenissen maakt voor ons de reis en onze relatie bijzonder en nog mooier. Met deze tips hopen wij dat jullie ook als stel op reis gaan. En vergeet niet een ruzie of discussie hoeft niet direct het einde van je relatie te betekenen zolang je het ook weer uitpraat.

Binnenkort deel 2 met meer tips om te reizen als stel.
Heb jij nog meer aanvullingen op onze tips?

Geef een reactie