Azië, Myanmar, Persoonlijk, Reisdagboek avonturen, Voorbereiding

De start van een reis naar Myanmar

De backpacks staan klaar en ingepakt. Wij gaan weer samen op reis! Zoals we in ons vorige blog al vertelden gaan wij op reis naar Bangkok & Myanmar. De gehele maand november gaan wij voor het eerst samen naar Azië. Best wel spannend maar oh wat hebben wij er zin in om weer samen rond te trekken met onze backpacks en weer een stukje van onze mooie wereld te ontdekken.

Myanmar, hoe komen we daar nou bij?

Eigenlijk geen idee. We wilden een keer samen Azië proberen na vorig jaar 5 maanden Zuid-Amerika. En zo zagen we een betaalbaar vliegticket naar Bangkok. Omdat Thailand ons op een of andere manier (nog) niet echt trok gingen we verder zoeken en gaven meerdere mensen ons als tip: Myanmar. We zagen de ene mooie foto na de ander en zo was ons plan “Myanmar” geboren.

Myanmar in het algemeen

Myanmar is rond de 676.500 km², dat is 16 keer zo groot als Nederland. Het land grenst in het noordwesten aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In 1824 was het huidige Myanmar een kolonie onder het Britse rijk onder de naam Burma (Nederlandse spelling: Birma). Vervolgens werd in 1948 het land onafhankelijk maar bleef het land de naam Burma gebruiken in verband met het internationale verkeer. In 1989 besloot het toenmalig militaire bestuur het land Myanmar te noemen. De bevolking van Myanmar bestaat uit vele verschillende etnische groepen. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch gevolgd door het christendom en de islam. Wil je meer weten over de lange geschiedenis van Myanmar of Birma, kun je dat hier lezen op deze website.

Myanmar in het nieuws

Moeten jullie wel naar Myanmar gaan? Is het niet onveilig? En zo hebben wij nog meer vragen de afgelopen maanden gehoord. Myanmar is namelijk de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest vanwege de Rohingya moslims die in grote getalen op de vlucht zijn. En zelf hebben wij ook zeker in twijfel gezeten. Moeten we wel gaan? Door veel research werden we niet veel wijzer. Iedere website zegt iets anders en dat maakt het erg lastig. Media kan en mag niet in het gebied komen waardoor up-to-date, en het juiste, nieuws lastig te verkrijgen is. Wel kwamen we er al gauw achter dat wij niet in die gebieden van het geweld zouden komen en dat de rest van het land eigenlijk meer dan veilig is. Dat was een soort van opluchting.

Morele factor

Maar dan, dan kom je bij de morele factor. Wat is eerlijk om te doen? Na lang wikken en wegen hebben wij besloten om te gaan. Dit omdat wij alles al geboekt hadden en daarnaast het land en de bewoners al heel veel te verduren hebben gehad. Zoals wij hierboven al vertelden is het land nog niet lang open voor toerisme. De boycot toen heeft veel schade aangericht. Willen we dit weer en heeft een toeristisch boycot zin? Het volgende artikel geeft een duidelijk beeld weer van beide kanten van het verhaal. Wij hebben hierin ons gevoel gevolgd en besloten om onze reis naar Myanmar door te zetten. Mochten wij er toch tijdens de reis achter komen dat het niet goed voelt of toch onveilig worden dan zullen wij absoluut het land verlaten. Daarnaast willen wij proberen zoveel mogelijk in niet door de staat geopereerde hotels te slapen en te eten bij lokale tentjes te eten. Maar ook wij weten dat er altijd geld zal komen bij de overheid, dit is helaas met toeristen belasting etc. niet te voorkomen.

Voorbereidingen

Het visum is al geregeld. En qua reizen doen we het ietsje anders dan de vorige keer. Zo hebben wij namelijk alles al geboekt qua hotels en gaan wij niet op de bonnefooi. We hebben flink gepuzzeld en gezocht en hieruit is een route gekomen. De route ligt dus al vast. Waarom? Omdat we ‘maar’ een maand totaal hebben en Myanmar een bizar groot land is. Omdat Myanmar nog in opkomst is qua toerisme is er nog niet op alle plekken veel keuze in hotels. Om geen kamer mis te lopen en hierdoor vertraging op te lopen en nog meer keuzes te moeten maken tussen de vele mooie plekken hebben wij alles al geboekt. Maar wij zullen Bart & Michelle niet zijn als we niet open staan voor verrassingen en zo zien we wel hoe het loopt qua activiteiten. We hebben wel wat ideeën wat we willen doen maar willen ons ook zeker laten verrassen. Het is ook onze ‘vakantie’ dus af en toe wat relaxen staat ook zeker op de planning. Maar echt stilzitten kunnen wij ook niet dus jullie zullen zeker geen saaie avonturen horen.

Ietsje luxer

En hadden we al verteld dat we het ietsje luxer doen dit keer, ook omdat het eigenlijk een soort van vakantie voor ons is? Ja onze backpack gaat gewoon mee en ook de busreizen blijven (zeker ook een paar in de nacht), maar de hotels zijn zeker luxe te noemen voor ons doen en daar kijken we stiekem ook wel naar uit. Al moeten we het  natuurlijk nog maar zien of het in het echt ook zo is. Dat hoort bij het reizen! We wachten het af…

Bangkok

Bangkok is ons startpunt en eindpunt van deze reis. Dit omdat we een betaalbaar ticket hier naar toe vonden. We hebben niet heel veel plannen voor Bangkok en we willen ook niet non-stop de stad door racen om alle bezienswaardigheden te zien. We hebben wel wat ideeën wat we willen zien en doen maar dit zullen wij voornamelijk op de heenweg doen. Na Myanmar hebben wij een hotel met zwembad geboekt in Bangkok om heerlijk te relaxen en alle indrukken te laten bezinken. Eigenlijk onze traditie die we willen volhouden.

Daar gaan we

Op vrijdag 3 november vliegen wij via Guangzhou, China naar Bangkok waar wij op 4 november zullen aankomen. We zullen jullie meenemen langs de gehele route van de komende maand. Onze avonturen en tips voor Myanmar. Wij hebben er zin in en hopen jij ook!

Liefs, Bart en Michelle

p.s. Door een foute koppeling is het niet helemaal goed gegaan met het inschrijven voor de mailingslijst bij een nieuw bericht. Mocht je dus geen bericht hebben ontvangen maar wil je dit wel? Schrijf je dan even opnieuw in. Onze excuses!

p.s.s. Deel ook zeker onze website!! Zodat meer mensen onze avonturen volgen en wellicht de stap durven te nemen om te gaan reizen.

 

4 Comments

 1. Esther

  02/11/2017 at 21:32

  Leuk ik ga jullie zeker weer volgen. Heel veel plezier en geniet er van.

 2. Martha

  03/11/2017 at 12:51

  Leuk!! Klont goed allemaal. Geniet ervan.

  1. Martha

   03/11/2017 at 12:52

   Haha klinkt moet het zijn.

 3. DaddyO

  04/11/2017 at 00:06

  Beaucoup de plezier und be voorzichtig!

Geef een reactie