Myanmar, Reisdagboek avonturen, Tips & Reisinspiratie

De treinreis Myanmar: Pyin Oo Lwin naar Hsipaw; zeker doen!

Ken je de filmpjes van die trein over die hoge lange brug? Met daar beneden niets meer dan een steile afgrond en een stroompje water? De omgeving vol groenige bergen? De trein die langzaam en wat wiebelend over het viaduct rijdt? Het is het Goteik viaduct, gebouwd in 1900 en wij avonturiers moesten deze tocht natuurlijk maken! Van Pyin Oo Lwin naar Hsipaw. Een must-do treinreis in Myanmar.

Van Mandalay naar Pyin Oo Lwin

We besluiten niet de trein vanuit Mandalay te nemen maar vanuit Pyin Oo Lwin. Anders moeten we midden in de nacht vertrekken en doe je er, als het mee zit, bijna 12 uur over. En dus besluiten wij een stukje af te snijden. Vanuit Mandalay nemen we een gedeelde taxi richting Pyin Oo Lwin. Dat klinkt luxer dan het is want we zitten met drie volwassenen achterin de smalle taxi gepropt. Bart had direct spijt dat hij niet voorin was gaan zitten. Maar de gedeelde taxi scheelt een hoop tijd in vergelijking met de bus of trein. We maken een mooie hobbelende rit en rijden zo de bergen in. Pyin Oo Lwin ligt namelijk een stuk hoger en dat merken we ook direct aan de temperatuur! Uiteindelijk zijn we met ongeveer 2,5 uur bij ons hotel in Pyin Oo Lwin. Dat is dan wel weer luxe; we worden namelijk gedropt bij ons hotel!

Pyin Oo Lwin

In Pyin Oo Lwin slapen we in een ‘mooi roze is niet lelijk’ kamer in het Royal Green hotel, iets buiten het centrum. We worden vriendelijk ontvangen en moeten nog even wachten tot onze kamer klaar is. De schoonmakers worden direct geïnstrueerd dat onze kamer klaar gemaakt moet worden en even later zetten we onze tassen neer op de nog natte net gedweilde vloer. In Pyin Oo Lwin doen we niet veel. We wandelen wat door het stadje. Bezoeken de markt en doen inkopen voor de treinreis. Drinken een drankje in een soort bakkertje en gaan in de middag naar het station om alvast ons treinkaartje te reserveren. Om er zeker van te zijn dat wij de volgende dag kunnen vertrekken.

Treinkaartje Pyin Oo Lwin – Hsipaw reserveren

Het was ons bij aankomst in Pyin Oo Lwin niet helemaal duidelijk of we 1. ons treinkaartje al van te voren konden reserveren of 2. dat we de dag van vertrek extra vroeg op het station moesten zijn om een kaartje te kopen. We lezen dat reizigers merendeel optie 2 doen maar lazen ook dat mensen er voor niets stonden. De receptie van ons hotel geeft aan dat reserveren mogelijk is maar je dit wel op het station zelf moet doen en vanaf 15.00 uur wanneer het loket open gaat. Wij waren er als keurige Nederlands wat eerder maar op het kleine stationnetje was genoeg te zien. Slapende zwervers, boeren die met hun kudde dieren het spoor over steken en kinderen die met een zelfgemaakte vlieger spelen op het spoor. Voor we het weten gaat het loket open en zien we ineens nog meer reizigers wat nog steeds een zeldzaam fenomeen is. De meneer van het loket kent enkele woordjes Engels maar hij weet precies welke kaartjes hij moet verkopen. “Ticket to Hsipaw?”, “Upper class?”, “Left side”? komt er met een Birmees accent uit zijn mond. En zo hebben wij na het betalen van welgeteld 2750 kyat per persoon (€1,68) inclusief een levensverzekering van 1,74 kyat (€0,0011). Hij noteerde met pen onze namen in een boek en we kregen niets mee als bewijs dus het was maar hopen dat we ook daadwerkelijk konden vertrekken de volgende dag!

Instappen!

Rond 7.30 uur stond de tuktuk klaar om ons richting het treinstation te brengen. We werden uitgezwaaid door andere hotelgasten die onze blanke hoofdjes maar al te interessant vonden in een tuktuk en kwamen meer dan op tijd aan bij het station. Als alles volgens plan zou verlopen zou de trein om 8.22 uur vertrekken. Nu hadden we meerdere horrorverhalen gehoord over enorme vertragingen maar in het station hing er een ouderwets krijtbord met de actuele tijden en daarop leek nog alles goed te gaan! Hier ontmoette we ook onze Belgische vrienden die we via facebook hadden leren kennen en waar we ook nog eens toevallig achter zaten in de trein. De mannen haalden onze treintickets op en wij vrouwen kregen de waardevolle taak om te waken bij de tassen. Alles was goed gegaan met het reserveren en klaar om te vertrekken. Er kwam een trein het perron binnen rijden waarbij het niet helemaal duidelijk was of dit onze trein was. Maar blijkbaar moest er nog een stuk aangekoppeld worden en mochten we vervolgens instappen. Die upper class had best prima luxe stoelen in plaats van een houten bankje en zo konden we die 7 uur treinen wel aan!

De treinreis

Af en toe werden we bekogeld door de open ramen met oranje bloemen en takjes die dicht langs het spoor groeide en waar de trein langs schampte. Schuddend en langzaam reden we door het landschap dat continue veranderde. Groene bergen, droge vlaktes, landbouwakkers en dan weer een klein dorpje. De trein stopte op ieder klein stationnetje. En dan ineens zien we hem en hij komt langzaam dichterbij! De andere mensen in de coupé zien het ook en iedereen wordt wat onrustiger. Het Goteik viaduct komt in beeld! Stiekem vinden we het toch best wel even spannend. Net voor het viaduct is er een korte stop en kunnen we uitstappen om foto’s te maken. Dan begint de spanning toch echt wel te stijgen. Zal hij het ook dit keer houden? Langzaam en stukje voor stukje komt de trein weer in beweging en rijdt langzaam, hortend en stotend het viaduct over. Het uitzicht is fantastisch en de diepte naar beneden enorm. Iedereen probeert de beste foto’s te schieten en hangt nog meer uit het raam dan de ander. En voor we het weten is het voorbij.. Maar wat was dit kicken!

Aankomst in Hsipaw

7 uur klinkt lang maar we hebben ons in die 7 uur geen moment verveeld. Wat een prachtige rit en dan hebben we het niet alleen over het Goteik viaduct. Mensen die zwaaien alsof ze nog nooit eerder een trein hebben gezien (terwijl er iedere dag 2x een trein langskomt) en vooral als ze doorhebben dat er toeristen in zitten. We voelden ons redelijke beroemdheden. De landschappen prachtig en je kunt blijven kijken. Voor we het weten zit de treinrit erop en zijn we netjes op tijd in Hsipaw aangekomen waar als verrassing een tuktuk klaarstaat vanuit het hotel om ons te brengen. Dat is nog eens aangenaam en goed geregeld! Voor we het weten staan we in het hotel en zit de treinreis waar we al die tijd naar uitkeken erop. Maar wat een mooie rit, een aanrader voor iedereen die in Myanmar is!

Handig om te weten
 • De gedeelde taxi regelen we in ons hotel in Mandalay voor €3,- (5000 kyat) per persoon.
 • Wij sliepen in het Royal Green hotel voor €17,87 inclusief ontbijt (november 2017) en is te boeken via booking.com
 • Wij hebben prima gegeten bij het San Francisco restaurant. Het ligt op 5 minuten lopen van het Royal Green hotel. Wij waren €9,- (14.847 kyat) kwijt voor een uitgebreide maaltijd (diverse gerechten) en drankjes.
 • Een treinkaartje reserveren is dus super handig en je bent zeker van een plek de volgende dag! Zorg dat je vanuit Pyin Oo Lwin aan de linker kant zit en je hebt het beste uitzicht op het Goteik viaduct.
 • Een treinticket in upper class kost €1,68 (2.750 kyat) per persoon.
 • Neem zelf wat eten mee in de trein. Er komt wel wat catering langs maar dit is niet veel soeps.
 • Er zijn toiletten aan boord maar wij hebben hier geen gebruik van gemaakt. We weten dus ook niet of dit alleen een gat is of echt een westers toilet. Op het station Nawngpeng wordt er voor bijna een half uur gestopt. Hier zijn toiletten te gebruiken voor een kleine bedragen. En wonderlijk genoeg: Westerse toiletten! Neem wel zelf toiletpapier mee.

 

 

 

Wist je dat
 • Pyin Oo Lwin op een hoogte van 1,070 meters ligt?
 • Het stadje is gesticht door de Britten in 1896? De Britten waren op zoek naar een koelere plek in de zomermaanden en temperatuur in Pyin Oo Lwin was wat aangenamer.
 • Er nog wat typische Britse gebouwen te vinden zijn in het stadje? En ook rijden er nog wat Britse koetsen rond.
 • Dat de temperatuur hier zo afneemt ’s avonds dat we het zelfs koud hadden toen we ’s avonds het hotel uitstapte en zijn terug gerend om onze vesten te halen?
 • Bart geld heeft gewonnen met bier drinken? Het Myanmarese bier heeft een actie waarbij je aan de binnenkant van de dop een prijs kon vinden. Het is wat ontcijferen in de taal maar de serveerster moest lachen en kwam vervolgens teruglopen met een briefje van 500 kyat (€0,31) netjes op een bordje. We waren zo verbaasd dat we dat uiteindelijk als extra fooi hebben achtergelaten.
 • Het Goteik viaduct de hoogste brug in Myanmar is? Hij is 102 meter hoog.
 • Dit viaduct 700 meter lang is en volledig gebouwd is uit staal?

Wat lijkt jou van deze treinreis Myanmar van Pyin Oo Lwin naar Hsipaw?

*Dit blog bevat een affiliatelink naar de website booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is het wel een leuk klein extraatje! 

Geef een reactie