Azië, Myanmar, Reisdagboek avonturen

Het magische Bagan

Reisdagboek – Je krijgt niet veel beelden in je hoofd als je aan Myanmar denkt. Maar één beeld was bij ons heel duidelijk: de tempels van Bagan. En we konden dan ook niet anders dan deze mooi plek in Myanmar bezoeken.

Aankomst in Bagan

Na een relatief rustige rit door nachtelijk Myanmar komen we ’s ochtends vroeg aan in Bagan, het “tempelparadijs” van Myanmar. Al voordat de bus tot volledige stilstand is gekomen schreeuwen taxi chauffeurs al naar ons en de andere medereizigers dat we bij hen in de auto moeten stappen om zo snel mogelijk de zonsopgang mee te kunnen maken. Daar wij echter de eerste stralen al aan de horizon zien komen lijkt het ons beter om dat nog even uit te stellen en we zeggen dan ook vriendelijk nee tegen het “aanbod” om mee te gaan naar de zonsondergang. Uiteraard waren we veel te vroeg in het hotel dus moesten we een tijdje rondhangen in de lobby en hebben we ontbijt genuttigd in het restaurant toen Michelle opeens een hele zwerm luchtballonnen voorbij zag vliegen. Bagan staat namelijk bekend om zijn luchtballon vluchten over de tempels. Maar $317,00 per persoon vonden wij persoonlijk toch wel erg prijzig om 45 minuten in de lucht te hangen.

Spontane actie

Na de vroege siësta, want slapen in een nachtbus lukt niet altijd, zijn wij het dorpje Nyaung U waar wij verbleven (naast Bagan) gaan verkennen en op zoek gegaan naar informatie over de omgeving en de tempels van Bagan zelf. Ook spotten we de eerste tempels! Na een sapjes break begon het al tegen het einde van de middag te lopen en besluiten we spontaan om een e-bike te huren om naar één van de zonsondergang tempels te gaan. Deze e-bikes zijn niet de e-bikes in Nederland en kan je eigenlijk gewoon beter een scooter noemen. We lopen een lokaal tentje binnen van scooters die er goed uit zien. Al glimlachend kwam een vriendelijk kijkende man ons tegemoet lopen, maar net voordat wij hem willen groeten maakt hij een schuinbeweging naar links en trekt een baby zo bij een vrouw vandaan die daar net borstvoeding aan het geven was. Wat blijkt nou, meneer kan geen Engels. De desbetreffende dame komt met haar t-shirt nog half omhoog naar ons toe, Bart wordt niet gauw ongemakkelijk, maar hier kijk hij uit beleefdheid (zegt hij zelf) toch wel even de andere kant op. Ach ja, hier kan het allemaal!

Zonsondergang over het plaatje van Bagan

Na wat uitleg over de E-bike gingen wij op pad, zoekend naar een desbetreffende tempel! Na wat omkeren, rondvragen en verkeerd afslaan hebben we uiteindelijk een tempel toch gevonden! Helaas is het geen romantische zonsondergang samen maar proppen wij ons tussen de vele vele anderen. Maar het uitzicht vanaf de tempel gaf ons kippenvel. De vele foto’s die wij gezien hebben en ineens zien wij dit plaatje live voor ons. En de zonsondergang was dan ook prachtig. We eten een heerlijke een heerlijke pizza bij Mr. Pizza en het toetje van Bart moet vervolgens bij het restaurant aan de overkant gehaald worden. Maar het smaakt zeker!

De niet zo toeristische gids

De volgende dag staat er een tour op de planning. Omdat wij toch ook graag wat achtergrondinformatie willen over dit gebied. Het blijkt bijna een privétour want we zijn met nog maar één ander meisje. De gids spreekt redelijk Engels al moeten we af en toe gokken wat hij zegt. We moeten wel even wennen aan zijn glimlach want deze is rood en bruin (zijn tanden) door het soort tabak dat de mannen hier maar al te graag kauwen. Ten opzichte van wat wij verwachtte brengt de gids ons naar allerlei niet-toeristische plekjes en leidt ons op de toeristische plekjes naar afgelegen delen van die plekken. Zo zien wij heel veel bijzondere tempels en krijgen de daarbij behorende informatie.

Lokale gerechten proeven

Halverwege de dag worden we bij een lokaal tentje afgezet waar we gaan lunchen. De gids eet echter niet met ons mee. En daar begint gelijk een klein probleem; meerdere serveersters komen naar onze tafel en dienen allerlei schaaltjes met gerechten op waarvan wij natuurlijk geen idee hadden. En waar Michelle redelijk tegen pittig eten kan, gaat dat er bij Bart met geen mogelijkheid is! Gelukkig kwam de gids uiteindelijk wel even het een en ander uitleggen maar alsnog was het gewoon proberen en maar zien waar het naar smaakt. Maar we hebben onze buikjes volgegeten.

We eindigen de dag met een zonsondergang

Na de lunch worden we bij ons hotel gedropt om even een siësta te gaan houden, want overdag is het echt heel erg warm. En we vinden de siësta dan ook zeker niet verkeerd bedacht. Eenmaal weer fris en fruitig zijn we weer klaar om de rest van de dag op te trekken met onze gids. Hij leidt ons weer langs vele mooie en oude tempels. Het geeft ons een bijzondere indruk om dit zo allemaal te zien en mee te maken. Als laatste gaan we naar een van de zonsondergang tempels om weer een mooie zonsondergang te zien. Dit keer met een ander vergezicht over de tempels. Maar ook dit keer zijn wij niet alleen en fotograferen we er met tientallen andere flink op los.

Lokale ondernemers

We hadden het gezinnetje van de elektrische scooter van de vorige avond beloofd om vandaag terug te komen. De scooter beviel ons prima en omdat wij graag lokale ondernemers steunen kwamen we deze belofte dan ook na. We wilden eigenlijk de scooter voor de volgende dag (ochtend voor de zonsopgang) maar we de scooter deze avond al mee zodat we ’s morgens vroeg direct vanuit het hotel konden vertrekken.

Vroeg op voor de zonsopgang

De volgende morgen geeft onze wekker zijn geliefde groet om 04:00 uur!! Met nog flink wat slaap in onze ogen zijn we op de scooter gestapt naar een van de zonsopgangtempels tempel. Wij arriveerden daar als één van de eerste personen en hadden dus de ruimte om een goed plekje te bemachtigen. Naarmate de minuten verstreken zagen we meer en meer scooters, taxi’s en minivan’s toeristen droppen voor de zonsopgang. Helaas was er wel wat bewolking waardoor het niet een hele mooi zonsopgang was, maar de tempel waar wij zaten had een goed uitzicht op de flink aantal luchtballonnen die de lucht in kwamen. En zo werd het plaatje toch nog een beetje magisch door de bewolking. Wij zijn op de scooter gestapt en zijn verder het veld ingetrokken op jacht naar nog wat mooie foto plaatsen, toen plots een opa en kleinkind voor ons verscheen en breed ging lachen. Wat bleek nou, hij wilde graag dat wij een foto van hem namen. En die foto is ook mooi gelukt vinden wij zelf!

Vrijheid om zelf rond te toeren

Na het ontbijt springen wij weer de scooter op en toeren langs de vele tempels. Ondanks dat deze plek toeristisch is komen we niemand tegen. Na wat rondtoeren over spannende paadjes met krassen hier en daar op ons lichaam, kwamen we weer uit op een hoofdweg waar we nog even moesten stoppen voor een overstekende kudde geiten. Want ook het gewone leven gaat hier gewoon door naast de toeristen. Bij een lokaal tentje hebben we genoten van heerlijk eten. We regelen daarna de bustickets van Bagan naar Monywa. Met handen en voeten hebben we toch kenbaar kunnen maken wat we wilden hebben. Nu is het nog even afwachten wat voor bus het zal zijn. We wisselen de scooter om voor een nieuwe met een volle accu en kunnen weer even voort! Omdat de siësta ons goed bevallen is de vorige dag hebben we deze ook vandaag ingepland..

Over de niet-begaanbare paden

Wij zullen Bart en Michelle niet zijn als we ook de NIET begaanbare paden ingaan en zo reden wij ineens op iets wat geen pad meer te noemen was maar een samenraapsel van stenen en zand en door struiken en gewassen. De helse scooterrit was het echter wel waard inclusief de schrammen op onze benen want plots doemde daar weer een tempel op. De durfal van ons tweeën (we hoeven geen namen per se te noemen) stapte zonder blikken of blozen naar binnen en vond al gauw een trap die omhoog leidde naar het dak. Het trapgat en de trap zelf waren echter niet gemaakt voor de grootte van de tweede persoon in ons gezelschap, dus dat gaf nog wel wat problemen, maar uiteindelijk zaten we met zijn tweetjes op het dak van een tempel met schitterend uitzicht over de tempelvelden. Na de nodige foto’s op de tempel met zijn bloedhete stenen besloten we weer om verder te trekken. Michelle wilde nog even testen wie harder was, de tempel of de schedel van Michelle. Laten we het op een gelijkspel houden, maar Michelle zal het niet nog eens proberen. En zo toeren we nog even verder en lijken we steeds verder verwijderd van de toeristische wereld. Heerlijk!

Wat een prachtige plek!

Wat zijn wij bevoorrecht om hier te mogen rondrijden met zijn tweeën. Soms ben je bang dat een plek waar je al zoveel foto’s van hebt gezien in het echt gaat teleurstellen. En soms gebeurt dat ook. Maar Bagan heeft ons alles dan teleurgesteld. Wat een prachtige plek!

Een barre tocht naar Monywa

We brengen de scooter terug en eten een heerlijk hapje ergens en kruipen vroeg onder de wol.  Morgen staat er een barre tocht op ons te wachten. Meer over deze rit en onze avonturen in Monywa volgen in het komende blog!

Mingalabar!

Bart & Michelle

Wist je dat
 • Er wel meer dan 3400 tempels te vinden zijn?
 • Bagan bestaat uit; Oud-Bagan, Nieuw-Bagan, Nyaung U en nog ontelbare andere kleine gemeenschappen?
 • Bij het hotel twee grote gouden beelden ons begroetten? Het blijken twee populaire koningen van de hoogtij dagen van het koninkrijk Bagan te zijn.
 • Het ooit de hoofdstad is geweest van een aantal koninkrijken?
 • Er één koning is geweest die een hele grote tempel heeft gemaakt om zijn karma wat beter te maken omdat hij zijn vader en broer had vermoord om de troon te bestijgen?
 • Er maar 5 tempels (van de meer dan 3400) zijn die eigenlijk officieel beklommen mogen worden voor zonsopgang en zonsondergang?
 • Bart bij de eerste zonsondergang het alarm liet af gaan van zijn scooter? En dat vervolgens een lokaal persoon hem moest helpen om het uit te krijgen?
 • Door de aardbeving van vorig jaar veel tempels beschadigd zijn? Sommige worden wel inmiddels weer gerestaureerd.

18 Comments

 1. Tom

  29/11/2017 at 09:38

  Wat maken jullie weer mooie en jaloersmakende dingen mee. Gelukkig kunnen we via de foto’s en het leuke verhaal toch weer meegenieten. Groetjes Tom

 2. margreet

  29/11/2017 at 16:22

  Wat een reis weer.Nog een paar dagen fijn van al dat moois genieten jongens.Jullie genieten daar en wij allemaal hier.Veel plezier nog.groetjes ab en margreet

 3. Stefan

  29/11/2017 at 16:27

  Leuk geschreven blog en toffe ervaringen! Volgens mij is er daar vrijwel niks vergelijkbaar met hier (behalve Bart die ongemakkelijk wordt van borstvoeding-gevende-vrouwen). Geniet van jullie volgende avonturen!

 4. hansjenny Kerkman

  29/11/2017 at 18:21

  Gaaf wat jullie allemaal weer mee maken. En wat een mooie foto’s. Nog maar een paar dagen genieten ,want wat is t snel gegaan. Veel plezier nog en tot volgende week.

 5. Stefanie

  29/11/2017 at 22:04

  Wat leuk! Klinkt als een super reis 🙂 Alleen wat spijtig dat het zo druk is bij zonsopgang en ondergang…

  1. bmscratchtheworld

   05/12/2017 at 13:57

   Ja helaas. Maar het maakte de uitzichten er niet minder op gelukkig!

 6. Dewi van Deurzen

  05/12/2017 at 09:38

  Dat ziet er prachtig uit! Zou hier ook echt graag nog eens naartoe willen. Leuk dat jullie een gids hadden, die jullie naar de minder drukbezochte plekken bracht. Dat maakt de beleving toch altijd net anders vind ik altijd 🙂

  1. bmscratchtheworld

   05/12/2017 at 13:57

   Zeker op je bucketlist zetten! Echt een pracht land.

 7. Eva

  05/12/2017 at 10:24

  Angkor Wat was voor mij altijd de ultieme tempelbeleving in Azië, totdat ik Bagan bezocht. Met geen pen te beschrijven zo mooi!

  1. bmscratchtheworld

   05/12/2017 at 13:55

   Hmm ik heb Angkor Wat nog nooit gezien. Hopelijk geen tegenvaller wanneer ik het bezoek want staat wel op de bucketlist! Maar Bagan was en is zeker een pareltje.

 8. Wendy

  05/12/2017 at 12:41

  Wat een prachtige reis! De zonsondergangen zijn adembenemend. Het staat op mijn neverending bucketlist.

  1. bmscratchtheworld

   05/12/2017 at 13:54

   Zeker op je bucketlist zetten! Echt een prachtland.

 9. Me over ME

  05/12/2017 at 17:46

  Geweldige reis!! Het staat nog steeds op mijn lijstje. Ik heb ooit met een vluchteling uit toen nog Birma een paar weken in de jungle in noord-Thailand getrokken. Een hakmes, hangmat en muskietennet…Mocht ik gaan, dan neem ik jullie tips mee in mijn rugzak😊 Groeten uit de zandbak van het Arabisch Schiereiland 😉

 10. Linda | travellersoftheworld

  05/12/2017 at 19:03

  Wat een prachtige plek moet dit zijn! Myanmar spreekt mij steeds meer aan, ik moet zeggen dat Bagan reden nummer 1 is voor mij om Myanmar te willen bezoeken. Prachtige foto’s

 11. Janet | thatonetime

  05/12/2017 at 19:31

  Myanmar lijkt me een onwijs interessant land. Jullie foto’s zijn prachtig en hoe tof is het om een gids te hebben die jullie naar de tofste (niet-toeristische) plekjes brengt..

 12. Malou

  06/12/2017 at 21:00

  Wat een prachtige reis! Ik wist niet dat er zoveel tempels daar zijn. Op mijn bucket list stond nog zo’n luchtballon vaart maar als ik die prijzen lees… Jammer!
  Handige tips voor als we er ooit heen gaan!

 13. Bryan

  07/12/2017 at 10:50

  Heel leuk! Ook dat jullie gids de minder bekende dingen laat zien! Maakt het toch unieker.

 14. Stephanie

  08/12/2017 at 10:25

  Geweldig verhaal en deels héél herkenbaar haha. Wij zijn er in 2014 geweest en het was een plek om nooit te vergeten. Leuk om te lezen!

Geef een reactie