Azië, Myanmar, Reisdagboek avonturen

Boeddha’s tellen in Monywa

Reisdagboek – De volgende stop is Monywa. Een plaatsje dat nog niet door heel veel reizigers wordt bezocht. Maar wij besluiten hier een tussenstop te doen in plaats van in één keer 8 uur door naar Mandalay. En deze stop was een stop vol met boeddha’s. We zijn de tel kwijt geraakt maar we hebben er heel veel gezien. En ook wij waren eventjes net zo populair als boeddha.

Gepropt in een minibusje

Op 12 november vertrekt onze bus naar Monywa. Bus is wellicht een groot woord voor dit vervoersmiddel en toen deze eenmaal aankwam moest er eerst even gegeten worden door de mensen die al in het busje zaten, want lunchtijd is lunchtijd. Met een uur vertraging (lees: wij zaten daar al 1,5 uur te wachten omdat we echt op tijd moesten zijn volgens de kaartjesverkoper) en onze bagage op het dak gingen we de weg op. Het minibusje bleek over 16 stoelen te beschikken. Wij maakte deze reis met 22 mensen in het busje en nog enkelen op het dak. Achterin gepropt zaten we gezellig naast een monnik. Althans Bart zat naast de monnik. En die monnik vond het maar al te interessant. Zo kreeg we binnen de eerste 2 minuten al de telefoon voor ons hoofd geschoven voor een selfie. En werd Bart enkele keren in zijn arm geknepen. Wellicht om te kijken of hij wel ‘echt’ was. Helaas was communiceren geen optie omdat deze monnik geen Engels sprak en ons Birmees niet verder komt dan: Mingalabar – hallo.

Hobbelend, schuddend en stuiterend

De tocht brengt ons langs het prachtige platteland van Myanmar. Helaas was het busje te hobbelend over de slechte wegen en het gaspedaal van de chauffeur te licht onder zijn voet om foto’s te nemen. Hobbelend, schuddend en stuiterend aanschouwen we koeien als wachthonden voor huizen, mannen en vrouwen aan het werk op het platteland en kinderen spelend langs de weg. Door elkaar geschud en onder de beurse plekken komen we na ongeveer 4 uur aan in Monywa. Gelukkig overleefd!

Het stadje Monywa

Het stadje Monywa vonden wij zelf niet zo bijzonder na een rondje lopen. En hier hadden we nog meer het gevoel de enige toerist te zijn! We doen dan ook niet zoveel dan ergens een vies sapje drinken en vervoer regelen voor de volgende dag. Want de volgende dag gaan we naar de plekken buiten de stad, de reden waarom sommige reizigers juist wel stoppen in Monywa.

Aapjes kijken

De chauffeur staat al voor als we bij de receptie aankomen. Het klinkt luxe en dat is het ook. We hebben namelijk vandaag een taxi die ons overal naar toe rijdt. De eerste stop is: de grotten van Po Win Taung. Ze liggen ongeveer een uurtje rijden van Monywa vandaag. We komen er aan en het is er een drukte van mensen. We horen jullie denken: toch eindelijk die toeristen?!? Maar nee die zijn ook hier nergens te bekennen. We worden aan het begin van het complex begroet door apen en we willen eigenlijk gelijk omkeren. We hebben namelijk niet zulke fijne verhalen gehoord van apen op diverse plekken in Myanmar. Maar hier is niets aan de hand als we zien dat de apen gewoon rustig uit de hand eten van de mensen die ze voeren. Toch lopen we met een iets grotere boog om ze heen maar aan het eind kunnen we niet stoppen met kijken en foto’s maken.

Po Win Taung grotten

Maar dan de grotten. Dit is een eeuwen oude groep grotten waarin allemaal Boeddhabeelden zijn uitgehakt. Ook zijn er op sommige plekken nog mooie rots schilderingen aanwezig. Als bijna de enige liepen we door dit bijzondere complex. Achter ieder hoekje of opening is wel weer iets te zien. Voornamelijk boeddha beelden, maar ze blijven bijzonder. En ook het uitzicht was hier fantastisch. Daarnaast plakken we op één van de gouden boeddha’s bladgoud als goed geluk. En hier wilt een monnik heel graag op de foto met Bart.

Een bezoekje aan de Efteling

De volgende stop is aan de andere kant van Monywa. We zitten dus vandaag veel in de auto. Maar het uitzicht vanuit de auto zal je hier nooit vervelen. Voornamelijk omdat de mensen hier zoveel buiten leven is er van alles te zien en te beleven buiten. Een heerlijk plaatje. Maar wanneer we bij de volgende stop aankomen denken we dat we terug zijn in Nederland en bij de Efteling beland zijn. Zo een tempel hebben we niet eerder gezien! De Thanboddhay pagoda. Allereerst worden we begroet door twee (neppe) reuzen olifanten en vervolgens door een drukte van mensen. Het lijkt wel een bedevaartsoort.  De Thanboddhay pagoda is een modern en een zeer kleurrijk en kitsch geheel. En daarnaast heeft deze tempel nog iets bijzonders. Namelijk 582.257 boeddha beelden. We hebben ze niet geteld dus moeten op het boekje vertrouwen. Maar het waren er veel, heel veel.

Meer beroemdheden dan alleen boeddha

Naast boeddha bleken er nog wat beroemdheden te zijn. Namelijk ‘WIJ’! Regelmatig werden we op de foto gezet; stiekem of gevraagd. Op een gegeven moment stonden mensen zelfs in de rij om met ons op de foto te gaan. Het was een bijzonder tafereel. Buiten de tempel kwam er een groep schoolmeisjes aan lopen die licht begonnen te giechelen, enthousiast zwaaien en bijna gillen. Toen we ze voor de tweede keer tegenkwamen wilde ook zij wel erg graag een foto. En zo voelden ook wij ons even net als een beroemdheid of boeddha.

Groter dan groot

De laatste stop was Maha Bodhi Tahtaung. We zagen ze al van de verte. De staande boeddha is de een na grootste staande boeddha ter wereld en 129 meter hoog. Een echte blikvanger! Deze boeddha is pas gebouwd in 2008. De liggende boeddha is 95 meter lang. En er wordt ook nog een zittende boeddha gebouwd. Het is even een klim naar boven maar dan staan we ook echt aan de voet van de grote boeddha. Aan de ene kant lijkt ons dit zonde van het geld terwijl het land uit zoveel armoede bestaat, maar ze zullen er vast een goede reden voor gehad hebben om dit te bouwen! Het blijft een bijzonder gezicht om te zien, zulke grote boeddha beelden. Het overtreft bijna alle eerdere boeddha beelden die we gezien hebben.

Duizend Bodhi bomen

Op de weg naar beneden maken we nog een stop bij een veld vol weer ontelbare (voor ons dan) boeddha beelden. Deze boeddha beelden staan allemaal onder bodhibomen. Hier komt ook de naam van dit complex vandaan: ‘Maha Bodhi Tataung’, het betekent: ‘duizend bodhi bomen’. Boeddha zou tijdens zijn meditatie onder een bodhiboom de verlichting bereikt hebben. De boom wordt dan ook als heilig gezien in heel Myanmar.

Dag Monywa!

En toen zat onze boeddha dag er op. De chauffeur brengt ons weer netjes terug naar het hotel. We zitten het stadje nog een nachtje uit. We bestellen frietjes maar krijgen ‘fried noedels’. Maar alles kan hier en dus eten we die naast onze hamburgers (ja culinair) op.

Monywa was een leuke tussenstop voor de vele boeddha’s maar niet voor de stad zelf. De volgende dag maken we ons op voor vertrek naar de grote stad Mandalay. Benieuwd wat ons hier weer te wachten staat.

Mingalabar!

Wist je dat:
 • Locals regelmatig overgeven in bussen? Zo ook de rit naar Monywa. Kotszakjes worden gewoon uit het raam gegooid.
 • De grotten van Po Win Taung uit de 14e tot 18e eeuw komen?
 • De Thanbodday pagoda gebouwd is in 1939?
 • En op het dak ook nog eens 864 gouden mini-stupa’s heeft staan?
 • De grootste staande boeddha in China staat?
 • Er om precies te zijn 9000 bodhi bomen geplant zijn in het Maha Bodhi Tataung complex?
 • We op de boeddha dag 18 keer op de foto zijn geweest? En dan hebben we niet de stiekeme foto’s en filmpjes meegerekend.
 • Een van de nachten in Monywa de stroom uit viel (dat is opzich niet nieuws), maar dit vanwege een grote brand in de stad was? Wij konden dit vanaf het dakterras van het hotel zien.

3 Comments

 1. Martha

  10/12/2017 at 14:24

  Wauw wat een hoop boeddha’s. Leuk verhaal en mooie foto’s

 2. hansjenny Kerkman

  11/12/2017 at 17:15

  Jullie zijn wel al weer thuis,maar wat een mooi verhaal weer. Heel apart maar hele mooie foto’s.

  1. bmscratchtheworld

   12/12/2017 at 09:43

   Ja we zijn alweer thuis. Maar we gaan gewoon nog even door met onze avonturen vertellen!

Geef een reactie