Azië, Myanmar, Tips & Reisinspiratie

Tussen de bergen in Hsipaw

Na de fantastisch mooie treinrit zijn we beland in Hsipaw. Een bergstadje in Myanmar in Shan state. Het is er rustig en midden in de natuur. Het voelt alsof we in een totaal ander land terecht zijn gekomen vergeleken de drukte en chaos in Yangon & Mandalay. Hsipaw ligt aan een rivier en wordt omringd door weilanden, bergen en heuvels in vele verschillende kleuren en kleine dorpjes. Hsipaw is een goede uitvalsbasis voor diverse hikes in de mooie omgeving, maar wij besluiten ons lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de grote hike die komen gaat vanaf Kalaw. En dus maken we wat rustige uitstapjes en genieten we vooral van de mooie omgeving op onze eigen manier.

Scooter huren voor een dag

Ondanks dat er prachtig gehiked kan worden in Hsipaw doen wij het wat luxer aan en huren we een scooter. Dit doen wij op aanraden van ons hotel bij La Wun Aung restaurant. De scooters zien er prima uit, maar moeten wel nog even zelf tanken geeft de verhuurder ons aan. Het is even oefenen met een semi-handmatige scooter vergeleken de e-bikes in Bagan, maar we zijn snel weg. Voor een volle tank en een dag scooterhuur zijn we ongeveer 12.400 kyat kwijt (€7,50).

Een bezoekje aan Myauk Myo

Net ten Noorden van Hsipaw ligt een van de oudste wijken van het stadje. Je kunt hier het houten klooster Bamboo Buddha Monastery bezoeken. We lopen wat rond op het terrein als een oudere monnik ons het gebaar geeft dat we binnen mogen komen kijken. Binnen in het klooster staat een 150 jaar oude boeddha van bamboe. Van het bamboe is niets meer te zien omdat dit inmiddels is bedekt met goud.

Bij het klooster ligt ook Little Bagan. Een terrein met oude vervallen stenen stupa’s met hier en daar een verstopte boeddha. Zoals je ook kunt vinden in Bagan, maar dan iets minder onderhouden. Bijzonder zijn absoluut de diverse bomen die uit diverse stupa’s groeien. We maken wat foto’s en lopen een rondje als enige toeristen maar wanneer er een hond tevoorschijn komt die heftig begint te blaffen stappen we snel weer op onze scooter, stelletje angsthazen die we zijn!

Scooterpech

We besluiten gewoon lekker rond te toeren met onze scooter en wel te zien wat we tegenkomen. Op een afgelegen en hobbelig zandpaadje horen we ineens: PANG! Onze band is platter dan plat. Met handen en voeten communiceren we met twee oudere dames verderop in een tuin of wij de scooter daar even mogen parkeren. Met wat zenuwen lopen we terug naar de verhuurder maar die kijkt er niet van op en haalt er een vriend bij. Bart moet achterop springen bij een van de mannen om aan te wijzen waar de scooter staat. Even later komen ze terugrijden inclusief scooter met lekke band (waar gewoon op gereden wordt). We krijgen een nieuwe scooter mee en onze nog zo goed als volle tank wordt overgegoten. Geregeld! Het blijft bijzonder hoe dingen hier geregeld (eigen niet geregeld) worden.

Dwalen door de landbouwvelden en dorpjes

Scooteren rondom Hsipaw is een avontuur op zich maar absoluut te doen. Dunne paadjes, hobbelen, stuiteren en af en toe een spannend smal bruggetje oversteken. Regelmatig spookte er door onze hoofden: Mogen we hier wel komen? Maar als we dan een lokale bewoner tegenkomen wordt er meer dan vriendelijk naar ons gelachen en gezwaaid. Geen andere toerist kwamen wij tegen en we waanden ons heerlijk tussen de lokale bevolking. Echt een aanrader!

Sunset Hill

Een mooie afsluiter van een van de avonden in Hsipaw is absoluut Sunset Hill. Met onze scooter rijden we zo de heuvel op naar Thein Daung Pagoda, maar lopend zal het nog wel een flinke klim zijn. Aanrader dus om wellicht een (scooter)taxi te nemen aangezien het ook nog iets uit stadje zelf ligt.

Vanaf Sunset Hill heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De muziek in de pagoda staat oorverdovend hard (zoals wel vaker in Myanmar) maar dat mag de pret van de mooie zonsondergang niet drukken. We genieten samen met meer lokale mensen dan toeristen. En ook monniken zijn hier te vinden om te genieten van het uitzicht (en selfies te maken met hun mobieltje). We raken aan de praat met een monnik die aan het oefenen is met zijn nieuwe camera en van ons een foto heeft gemaakt. Natuurlijk willen we die foto graag hebben en tijdens een praatje wisselen we de foto uit.

Central market

Ieder stadje in Myanmar heeft wel een lokale markt, zo ook Hsipaw. Een overdekte markt waar je vanalles kunt kopen. Iets wat wij altijd erg graag bezoeken. Leuk om te doen wanneer je in Hsipaw bent of inkopen nodig hebt. De groente & fruit vind je op een andere (overdekte) locatie vlakbij de rivier. Openingstijden: 6.00 uur tot 17.00u.

Candlelight market

Hsipaw heeft nog een andere bijzondere markt. Hiervoor moet je wel even vroeg je wekker zetten. Als enige toeristen liepen wij in de vroege ochtend over de markt vlakbij de rivier. De markt zelf start rond 3.00u in de nacht en stopt rond 6.00u in de ochtend. Op deze markt komen alle bewoners uit dorpjes uit de omgeving hun producten verkopen en kopen. De meeste kraampjes werden vroeger verlicht met een kaars maar tegenwoordig hebben de meeste inmiddels een elektrisch lampje Maar een elektrisch lampje of (nog) niet, het is erg bijzonder om mee te maken.

Eten & drinken

Hsipaw is niet groot maar er zijn zeker wat lekkere tentjes om een drankje of hapje te nuttigen. Wat ons wel op viel is dat de restaurants ’s avonds vroeg sluiten. Ga dus op tijd op pad om een hapje te eten.

Mr Shake

Vers, smaakvol en genoeg keus. De sapjes van Mr Shake zijn heerlijk en mag je absoluut niet missen. Mr Shake is een super vriendelijke man die graag een praatje komt maken. De prijzen van de shakes liggen rond de 1500 kyat (€0,90). ’s Middags stroomt het hier vol met lokale mensen die een hapje komen eten.

Club terrace

Een terras bij een teakhouten huis aan de rivier met Chinese, Thaise en Shan gerechten op de kaart. Aanrader: Chicken curry with basil leaves.

Mrs Popcorn’s Garden

Om teleurstelling te voorkomen; Mrs Popcorn heeft alles behalve popcorn. De sapjes zijn hier heerlijk en de guacemole die wij hadden besteld ook. Van horen en zeggen schijnt het andere eten ook erg goed te zijn. En alles komt uit haar eigen tuin!

Restaurant bij Mr Charles Hotel & Guesthouse

Het restaurant bij Mr Charles Guest House heeft veel keuze op de kaart. Aanraders: de hamburger, aardappelcurry en de sandwiches. En de sterke verse gemberthee als toetje!

Black House Coffee Shop

Een mooie plek aan het water voor als de zon bijna ondergaat. Geniet van de waterbuffels die worden gewassen door hun eigenaren in het water en enkele bootjes die voorbij komen. Wij hebben hier niets gegeten maar een fijne plek voor een biertje (of koffie).

Ook zijn er door Hsipaw straattentjes te vinden. In de straat van Mr Charles hotel staat een tentje met heerlijke loempia’s!

Slapen in Hsipaw

Wij sliepen in Mr Charles hotel. En gingen daardoor voor iets meer comfort en luxe. Absoluut een aanrader met een fijne kamer met balkon en een luxe eigen badkamer. Wanneer je iets minder kwijt wil zijn is Mr Charles Guesthouse ook erg goed. Beide accommodaties liggen naast elkaar. En bij beide zijn de mensen zeer vriendelijk en is een goed ontbijt inbegrepen.

Toen wij in Hsipaw waren (nov. 2017) was het Shan nieuwjaar. Hierdoor lagen we enkele nachten wakker van gezang en vuurwerk. Maar echt mee feesten was niet mogelijk. Ook waren hierdoor meerdere bezienswaardigheden dicht zoals het Shan Palace en de noedel fabrieken die schijnbaar erg leuk zijn om te bezoeken. Ook zijn er meerdere hikes die volgens reizigers, die we hebben gesproken, absoluut de moeite waard zijn.

*Dit blog bevat een affiliatelink naar de website booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is het wel een leuk klein extraatje!

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie