Europa, Nederland, Tips & Reisinspiratie

Wat te doen op Texel, een heerlijke plek in de lente

De lente is in zicht! Tijd voor een weekendje weg om van een mooie Europese stad te genieten in het heerlijke zonnetje. Of toch niet? Want dichtbij is een plek waar lammetjes vrolijk springen in de wei, de rode vuurtoren mooi afsteekt tegen de blauwe lucht en je kan genieten van de eerste lente zonnestralen varend op een boot terwijl je de horizon afspeurt naar zeehonden. Wat is er te doen op Texel in de lente? Wij vertellen het je!

Lammetjes knuffelen op Texel

Lammetjes in overvloed op Texel in de lente. Wist je namelijk dat er op Texel meer schapen dan mensen wonen? En dat Texel een eigen schapenras heeft? Huppelende lammetjes in de wei bekijken is natuurlijk leuk in dat heerlijke lente zonnetje maar misschien is lammetjes knuffelen ook wel helemaal jouw ding! En dan niet nu zomaar een weiland in lopen om dat uit te proberen maar op Schapenboerderij Texel ben je als bezoeker meer dan welkom om met de lammetjes te komen knuffelen.

Wandelen, wandelen, wandelen

Een weekendje is bijna te kort als je een fanatiek maar ook iets minder fanatiek wandelaar bent. Op Texel zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Ga jij uitwaaien op het strand? Liever wat meer uitdaging door te wandelen in de duinen? Of is beschut wandelen in de bossen meer jouw ding? Alles is mogelijk op Texel. Onze favoriete wandelplekken: De slufter, het rustige strand bij paal 17 of 28, het bos rond de uitkijktoren de Fonteinsnol (het beklimmen voor een mooi uitzicht ook zeker waard) en de duinen vlakbij Ecomare waar het heide, wanneer in bloei, het landschap paars laat kleuren

En blijf goed om je heen kijken in de diverse natuurgebieden want naast de vele lammetjes kun je ook muisjes, konijnen, hooglanders, roofvogels en diverse andere vogels tegenkomen.

Dorpjes bezoeken

Even klaar met het wandelen in de natuur, maar wel zin om iets te doen? Texel heeft genoeg schattige kleine dorpjes die een bezoekje zeker waard zijn. Onze favorieten:

De Waal, het kleinste dorpje van het eiland. Voor je het weet ben je er weer uit gereden maar absoluut leuk om een keer geweest te zijn met zijn bijzondere huisjes.

Den Hoorn, het dorpje met de schattige smalle straatjes en een kerk met een witte toren.

Oosterend, het dorpje met knusse straatjes met de bijzondere Maartenskerk.

Wil je iets meer leven in de brouwerij? Dan zijn Den Burg en de Koog leuk om te bezoeken. Den Burg is de hoofdstad van het eiland en bied ook zeker de mogelijkheid om wat te winkelen. Daarnaast is de Koog is een wat meer toeristische plek en de enige echte badplaats van het eiland.

De vuurtoren is niet te missen

Een van onze favoriete plekken op Texel is toch wel de mooie rode vuurtoren die niet is te missen. Beklim de vuurtoren, struin door de duinen of wandel over het strand. Soms is er in de buurt van de vuurtoren in de zee een nieuwsgierig zeehondje te vinden en ook lepelaars hebben wij hier meerdere malen gespot! Vanwege de sterke stroming mag je hier niet zwemmen.

Garnalen vissen

Naast de eerder genoemde dorpjes is Oudeschild ook absoluut een bezoekje waard tijdens je weekend op Texel. Het ligt verstopt achter de deltadijk. Er zijn schattige huisjes te vinden en bij de haven liggen er genoeg vissersschepen om te bekijken. Maar je kunt daadwerkelijk ook zelf gaan varen. Ga mee garnalen vissen met de TX10 of TX20. En hou je oog op het water om wellicht ook een paar zeehonden zwemmend of zonnend op een zandbank tegen te komen. De opgeviste garnalen worden ter plekke gekookt en kun je daarna uitgebreid proeven! En in de netten zijn er vaak nog andere dieren te vinden die met jou hulp weer netjes teruggezet kunnen worden. Wellicht een zeester of een zandhaai? Reserveren is vaak wel nodig. 

Lekker eten

Wandelen, de vuurtoren beklimmen, varen, dorpjes bezoeken en winkelen maken je hongerig en dus delen wij graag onze persoonlijke favoriete eetplekjes van het eiland:

Catharinahoeve; een tot restaurant omgebouwde boerderij uit 1684 waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten, maar ook diverse Texelse specialiteiten in het bos. Menukaart

Strandpaviljoen paal 17; heerlijk eten aan zee bij dit mooie strandpaviljoen. De menukaart is zeer divers met onder andere Texelse specialiteiten, burgers, salades en heerlijke broodjes. Altijd iets te kiezen voor iedereen. Menukaart

Vis & Cafetaria Veronica; onze traditie om deze plek niet over te slaan wanneer wij op Texel zijn. Meestal als afsluiter op weg terug naar de veerboot. Waarom? Ze hebben hier de lekkerste RAS patat en kibbeling! Maar natuurlijk ook diverse andere vers gevangen vis. Contactgegevens

Lekker slapen en uitrusten

Aan accommodaties geen gebrek op Texel. Boek jouw accommodatie naar keuze via Booking.com

Hoe kom je er?

Voor zwemmen is het net iets te ver en daarom raden wij aan om gewoon lekker de veerboot naar Texel te nemen. Meer informatie over de vaardienstregeling en de tarieven is te vinden op de website van Teso.

 

En niet alleen in de lente, maar Texel is ook absoluut fijn in de zomer, herfst en winter!

Lijkt jou Texel leuk om te bezoeken?

 

*Dit blog bevat een affiliatelink naar de website booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is het wel een leuk klein extraatje!

Geef een reactie