Persoonlijk, Zuid-Amerika

Weer terug in Nederland

 

En daar was er toch weer even een blog van ons. Niet dat we opnieuw op reis zijn, maar omdat we gewoon nog een afsluitend blog wilde schrijven van deze reis. Een blog met feitjes en een korte terugblik. Want inmiddels zijn we alweer twee weken in Nederland. Terug van een reis van 5 maanden door Zuid-Amerika.

Weer terug, het blijft wennen!

Het was en is eigenlijk nog steeds gek om weer terug in Nederland te zijn na de mooie reis door Zuid-Amerika. Zeker in de eerste dagen waren onze hersenen erg in de war. Af en toe floepte er een Spaans of Engels woordje uit tussen de Nederlandse zinnen. En daarnaast konden onze hoofden de beelden van het Nederlandse leven gewoon nog even niet aan. Van het een op het andere moment sta je gewoon weer op Nederlandse bodem. Okee er zaten wel twee nachtenvluchten tussen en 9 uur lang hangen op Houston. Maar toch van het een op andere moment stonden ineens weer onze familie en vrienden voor ons. Gek maar ook best wel fijn om ze eindelijk weer te kunnen knuffelen!

De draad weer oppakken….

Soms is het best wel lastig om ons gevoel te uiten met betrekking tot deze reis. We komen eigenlijk woorden te kort of er zijn gewoon geen woorden voor om het te beschrijven. Het voelt nog heel onwerkelijk dat we op zo een gave reis zijn geweest. Nog niet alles verwerkt en sommige dingen juist alweer wat verder weggezakt in ons hoofd maar niet minder bijzonder of mooi. Daarnaast zijn sommige dingen alweer zo gewoon in Nederland dat het lijkt alsof onze reis alleen een droom was die we toevallig allebei hadden.

Maar gelukkig is dat niet waar! Wij denken dat we hier nog wel een flink tijdje mee bezig zijn. Dagelijks komen er meerdere malen beelden op van de vele verschillende dingen die we hebben gedaan en beleefd, dagelijks halen we herinneringen op en kijken we met heel heel heel veel plezier op alles terug.  En helemaal vergeten zullen we het natuurlijk nooit met de vele foto’s en filmpjes die we hebben.

Tijdens de reis hebben we redelijk wat bijgehouden naast de blogs die we voor jullie schreven. Wat leuke feitjes en weetjes over onze reis. De laatste keer “wist je dat”..

Wist je dat:
 • Wij binnen ons budget zijn gebleven die we hadden opgesteld voor deze reis? Dat is natuurlijk altijd fijn, zeker omdat we niets gelaten hebben en alles gedaan hebben wat we wilden doen!
 • Wij in totaal 155 dagen hebben gereisd? Exclusief dag van vertrek en aankomst op Schiphol.
 • Wij in totaal 19.680 km hebben afgelegd door middel van bussen, gehuurde auto, binnenlandse vluchten en ferry’s. Exclusief de vele kilometers tijdens excursies.
 • Hiervan 17.371 km met de bus is geweest?
 • Deze ritten bij elkaar 281,5 uur hebben geduurd?
 • Wij dus bijna 12 volledige dagen van onze reis in een bus hebben doorgebracht?
 • Dat wij 1.024 km hebben afgelegd met onze huurauto in Noord-Argentinië?
 • Wij in totaal 3 vluchten hebben gedaan in Zuid-Amerika?
 • Daarmee 1.145 km hebben afgelegd?
 • Deze vluchten bij elkaar niet meer dan 4 uur hebben geduurd?
 • Wij met een boot of ferry 140 km hebben afgelegd?
 • De boot en ferry niet de snelste vervoersmiddelen zijn in Zuid-Amerika? We deden hier namelijk maar liefst bijna 7 uur totaal over.
 • Wij in totaal in 38 verschillende hostels, hotels, airbnb’s etc. hebben geslapen? De slaapplekken van de excursies niet meegerekend.
 • Wij het goedkoopst hebben geslapen op het eiland Isla del Sol in Bolivia? Namelijk voor één nacht in een privékamer met badkamer: €10,38.
 • Onze duurste slaapplekken in Brazilië waren? Dit vanwege het hoge hoogseizoen daar.
 • Wij 2 keer in een kleine slaapzaal hebben geslapen? De slaapplekken van de excursies niet meegerekend.
 • Wij 3 keer op een plek in een stapelbed hebben geslapen? De slaapplekken van de excursies niet meegerekend.
 • Wij meer dan 300 liter water hebben gekocht tijdens de reis. Exclusief het water dat tijdens excursies is uitgedeeld.
 • Wij geen grote belangrijke dingen zijn verloren of vergeten op onze slaapplekken of tijdens het reizen? Michelle alleen haar oogmasker en shampoo, Bart alleen zijn hoed.
 • Wij geen vervelende en rare dingen hebben meegemaakt in Zuid-Amerika? Het ergste wat ons is overkomen is een vals briefje van 50 soles wat neerkomt op ongeveer €13,-.
 • Wij ons overal super veilig en prettig hebben gevoeld? En je dus niet altijd de media moet geloven?
 • Wij natuurlijk verhalen van anderen op reis hebben gehoord? Maar dat 9 van de 10 zich ook volledig veilig hebben gevoeld?
 • Wij dus ontzettend blij zijn dat we ons niets hebben aangetrokken van al die enge verhalen en deze reis hebben gemaakt?

Wat we absoluut niet zullen missen? De regelmatige koude douches, de soms vieze dekens op een bed, vieze badkamers, de lange busreizen, het soms lang moeten wachten, wc papier in een prullenbak naast de wc gooien, het moeite met ademen op de grote hoogtes, de backbacks steeds opnieuw inpakken, het soms vele plannen, uitzoeken en regelen, het continue water kopen in flessen, de spierpijn na de hikes.

Maar ook juist de bovenstaande dingen maakte deze reis en was alles meer dan waard. We denken stiekem dat we sommige dingen ook wel weer zullen missen!

Wat we heel erg zullen missen? Het zonnetje dat regelmatige scheen met welke temperatuur dan ook, de lieve en leuke mensen die we hebben ontmoet, het relaxte sfeertje en leventje, de Spaanse taal overal om ons heen, de heerlijke chaos op de straat, de mooie bizarre natuur en eigenlijk alles wat niet te vergelijken is met Nederland.

En nu de herinneringen koesteren van Zuid-Amerika.

Met een goed gevoel kijken we terug op deze reis. 5 maanden lang prachtige plekken bezocht, geweldige dingen meegemaakt en gezien en fantastische mensen ontmoet. Waarvan sommige voor een kort praatje in de hal van het hostel, sommige om een dagje mee op te trekken, sommige om meerdere dagen mee te delen en nog steeds contact mee te hebben.  Allen hebben een mooi plekje bij de herinneringen want ook deze mensen gaven absoluut kleur aan onze reis.

Het was goed om nu naar huis te gaan, met een voldaan gevoel. Goed omdat we in 5 maanden tijd eigenlijk alles gedaan hebben wat we wilden doen. Natuurlijk hebben we keuzes moeten maken, hebben we in deze immense landen lang niet alles kunnen zien maar de keuzes die we hebben gemaakt waren goed voor ons. Het waren de dingen die wij wilden doen. We hebben nergens spijt van gehad (okee misschien op de veel te dure excursie die we het niet waard vonden in puerto madryn na) en alles wat het meer dan waard.

Spreek ons aan voor nog meer verhalen!

Waarschijnlijk kunnen we jullie nog veel meer vertellen maar voor nu laten we het hierbij. De rest horen jullie wellicht als we elkaar zien. We willen iedereen bedanken die ons gevolgd heeft tijdens de reis. Voor de vele reacties, likes en berichtjes. Voor de enthousiaste verhalen over onze blogs nu we weer terug zijn. Super leuk om allemaal te horen. Dat mensen gierend van het lachen op de bank hebben gezeten tijdens onze verhalen, ze met plezier hebben gelezen en het nu zelfs gaan missen. Daar doen we het voor (naast dat we het ook leuk vonden)!

Maar niet getreurd, ondanks dat dit misschien het laatste blog is van deze reis in Zuid-Amerika, zullen wij absoluut niet stil blijven zitten op reisgebied. De echte kenners weten dat wij alweer fantaseren over nieuwe mooie plekjes op deze aardbol. En daarom hebben wij besloten om deze website te houden en jullie op de hoogte te houden van andere korte en (iets) langere reisjes die wij zullen gaan ondernemen in de toekomst. Want onze kraskaart van de wereld moet natuurlijk volledig ingekleurd worden. En hopelijk lezen jullie die verhalen dan ook weer met veel plezier.

Uit onze verhalen is vast wel gebleken dat we ontzettend hebben genoten van onze reis. Van het begin tot het eind. Zuid-Amerika heeft een bijzonder plekje in onze hartjes. Gelukkig hebben we nog niet alles in Zuid-Amerika gezien en zullen wij op een dag zeker teruggaan. En daarnaast valt er nog veel meer moois te beleven in deze mooie wereld! Maar tot die tijd genieten we weer van bruin brood met pindakaas, Hollandse (oude) kaas, haring, kibbeling, kroketten, frikandellen, drop en ander Hollandse lekkernijen.

Blijf ons volgen op BM Scratch the world!

Heel veel liefs,

Bart & Michelle

5 Comments

 1. Rian van Loenhout

  22/07/2016 at 15:20

  Dit is een geweldige ervaring geweest voor jullie dat mag duidelijk zijn .
  Bedankt dat wij mee mochten genieten van jullie geweldige verhalen.
  En ook jullie volgende reizen zal ik heel graag blijven volgen.
  Het gaat jullie goed ook hier in dit kikkerlandje.
  Groetjes

 2. Esther v Dam

  22/07/2016 at 21:37

  Top ik genoten van jullie verhalen en inderdaad af en toe dubbel gelegen sommige beelden zag ik ook zo voor me. Voor nu genieten van alles thuis en we wachten af wat jullie hierna gaan doen. Maar dat gaat zeker goed komen.

 3. Martha Jacobs

  23/07/2016 at 18:38

  Het was leuk om al jullie avonturen te volgen.
  Nu sparen voor de volgende reis 🙂

 4. Jenny

  26/07/2016 at 07:59

  Was heel erg leuk om jullie te volgen en mee te mogen beleven wat jullie daar deden. En jullie een beetje kennende ,vaak gelachen omdat t zo mooi geschreven was , dat ik t ook zo zag gebeuren. Maar vind t ook wel weer leuk om jullie vanaf de andere kant van de schutting te zien.😆😃😙

 5. Margo

  22/08/2016 at 11:11

  Welkom terug ! Dat van die hersenen in de war herken ik nog wel…
  Maar …, ergens helaas…. dat is met een paar dagen weer over…
  Wij zijn vandaag weer ” back to school”
  grt , Margo

Geef een reactie